Windows 10 támogatás hamarosan véget ér

Comments are closed

Windows 10 támogatás hamarosan véget ér. Semmi sem tart örökké – tartja a mondás. Ami mindenre azért nem teljesen igaz, de a Microsoft operációs rendszereivel kapcsolatban abszolút megállja a helyét. Ez alól pedig a közkedvelt és kifejezetten sikeres Windows 10 sem képez kivételt, ami hamarosan, de egyre biztosabban menetel a végzetébe.

A Microsoft termékmenedzsere, Jason Leznek egy hivatalos blogbejegyzésben jó előre figyelmeztetett mindenkit, hogy aki nem akar lemaradni a legújabb funkciókról, azoknak már most érdemes Windows 11-re váltani. A vállalat ugyanis teljes mértékben leáll a Windows 10 új funkciókkal való ellátásával. Magyarán mostantól mindenki pontosan azzal a tudással kell beérje, amit a rendszer jelenleg tud.

Ez pedig elég sokakat érint.  A legfrissebb adatok szerint ugyanis a Windows PC-k 73%-án a 10-es rendszer fut, miközben a Win 11 már másfél éve piacon van. Mondjuk az sem véletlen, hogy sokan ennyire kitartanak a 10 mellett. A Windows 11-nek igen komoly hardverigénye van, ami miatt a számítógépek egy jelentős részén egyszerűen nem lehet hivatalosan telepíteni. Sokan nem vennének csak a Windows 11 miatt egy új PC-t vagy laptopot. Az is nyomós érv ellene, hogy az utóbbi idők frissítései sok esetben kritikus hibákat eredményeztek. Ezek sajnos elég riasztók lehetnek még egy mezei, de leginkább egy professzionális felhasználó számára is.

Persze törvényszerűen a Windows 10 sem egy tökéletes program, de az összes hibájával együtt is egy stabilabb és megbízhatóbb rendszer. Emiatt a felhasználóknak nincs sok okuk a váltásra. Valószínűleg a Microsoft éppen ezért döntött úgy, hogy hiába szuperál remekül. innentől kezdve inkább elengedik a 10 kezét. Leegyszerűsítve mondhatjuk azt, hogy a Windows 10 támogatás nemsokára véget ér.

Konkrétabban ez azt jelenti, hogy valóban a 22H2 a Windows 10 legutolsó verziója, aminek a hivatalos havi biztonsági támogatásával 2025. október 14-én állnak le. Ezt követően a Microsoft a szokásos kivezetési stratégiájára áll.  A kiterjesztett támogatás keretében ugyanis egyre ritkábban foltozzák a kritikus biztonsági réseket, mielőtt végleg leállnának vele. Hivatalosan egyébként már nem lehet Windows 10 kulcsokat sem venni, 2023 januárja óta az egyetlen hivatalosan beszerezhető Microsoft operációs rendszer a Windows 11.