Olcsó internetcsomag a magyar államtól

Comments are closed

Olcsó netcsomagot dob ki az állam jövőre.

Felmérések alapján 22-30 millió uniós állampolgár, köztük 3 millió magyar lakos drágállja az internetet, azaz az ár miatt nem netezik. A szóban forgó polgárok jellemzően 65 és 74 év közötti, alacsony jövedelmű, munkanélküli vagy alacsony képzettségű emberek. Számukra szeretnék elérhetővé tenni a manapság már korántsem luxusnak számító internet hozzáférést.

A magyar kormány tájékoztatása szerint 2017. január elsejével a Digitális Jólét Alapcsomag lesz minden szolgáltatónál a legkedvezményesebb választás. Ennek azonban feltétele, hogy egy éve ne legyen internet-előfizetésünk az otthonunkban. A szolgáltatók nem akarnak bonyolult bürokratikus folyamatokat a nyakukba venni, éppen ezért az állampolgároknak csupán arról kell nyilatkozniuk, hogy vezetékes internet esetén, az adott lakcímen nem volt a megelőző egy évben internet-előfizetése. Mobilinternet esetén pedig, hogy a nevén nem volt a megelőző egy évben mobilnet-előfizetése.

A kormány célja, hogy minden szolgáltató kínálatában megjelenjen a DJA, és legalább 15 százalékkal kell olcsóbbnak lennie, mint a második legkedvezményesebb csomagnak. A kedvezményt forgalomarányosan határozzák majd meg. Az árat azonban a szolgáltatók maguk határozhatják meg, azaz a DJA esetén is hagynak versenyt. Így például ha a Magyar Telekom 25 százalékkal olcsóbban adná a DJA-t, mint a legkedvezményesebb csomagja, ezt is megteheti. A minimum a 15%, de lehet felüllicitálni.

A Digitális Jólét Alapcsomag csak magánszemélyeknek fog szólni, vállalatoknak nem, azaz csak a lakossági kínálatba kerül be. A tervek szerint két évig lehet igénybe venni majd ezt a filléres csomagot, és ezt majd további egy évvel lehet meghosszabbítani.
Gyakorlatilag ezzel a kedvezményes internetcsomaggal vennék rá az embereket, hogy a kompetenciaképzésre minél többen jelentkezzenek. A cél a lakosság digitális kompetenciájának növelése, ami mára elengedhetetlen a munkavállaláshoz, így növelve a gazdaság versenyképességét, egyben bővítve a foglalkoztatottak létszámát.

Európában a rendszeres internethasználók aránya 80-85 százalék, addig Magyarországon mindössze 65-70 százalék. Az ideális az Egyesült Államokban a netezők száma, ott a lakosság 90 százalék rendszeres internetező.