Régi számítógép javítása, karbantartása

Comments are closed

Régi számítógép javítása, karbantartása lehetséges-e egyáltalán? Mi számít réginek és mi az, amit inkább érdemes elengedni és modernebbre lecserélni? Mostanában egyre többször fordul elő, hogy régi számítógépeket hoznának hozzám javítás céljából. Ezeken a gépeken legtöbbször Windows XP vagy Windows 7 operációs rendszer található. Milyen lehetséges megoldások lehetnek ezekre a problémákra?

A régi számítógép javítása előtt a legelső lépés, hogy tisztázzunk pár lényes dolgot. Első legfontosabb kérdés, hogy mennyi idős az adott számítógép. Egy több mint 10 éves gép még internetezésre is iszonyúan lassú! Manapság már semmire sem alkalmas. Nyilván lehet ezen vitatkozni, de ez olyan, mintha azt vonnánk kétségbe, hogy kék az ég.

Ha a gép picit fiatalabb, azaz maximum 7-8 éves, akkor azt kell megvizsgálni, hogy milyen fő komponensekből van összerakva. Alaplap típusa, memória foglalat, processzor tokozása, videokártya típusa, tápegység típusa, adattároló egység típusa és állapota…
Röviden összefoglalva,  ha nincs legalább egy Intel i3-as, minimum második vagy harmadik generációs processzor és legalább 4 Gb DDR3-as típusú memória az adott számítógépben, akkor az felejtős. Ha a szükséges alapok megvannak, akkor ha tartósan gyors gépet szeretnénk végeredményül, szükséges a memóriát felbővíteni 8 GB-ra, valamint a benne levő adattároló egységet kicserélni egy modern, mozgó alkatrész nélkülire (SSD-re). Ez utóbbi művelet együtt jár egy teljes újratelepítéssel is! Ebben az esetben célszerű még azt is kiszámolni, hogy megéri-e anyagilag a felújítás, illetve az adott számítógép korszerűsítése. Sajnos személy szerint az a tapasztalatom, hogy az a határ, amikor még megéri egy régi számítógép javítása, korszerűsítése, az nagyjából 5-6 év. Ami ettől idősebb gép, az kétesélyes: vagy nem éri meg vele foglalkozni, mivel picivel többért kapunk egy másik, sokkal modernebbet vagy ha ez egy 10 év fölötti masina, akkor meg egyértelműen nincs hozzá alkatrész utánpótlás.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a 10-15 éves gépek sajnos eléggé megértek ahhoz, hogy teljesen lecseréljük őket. A nagyon régi számítógépek javítása sajnos nem lehetséges, elsősorban technológiai akadályok miatt. Viccesen megfogalmazva erre azt szoktam mondani, hogy a számítógép nem a Rakéta porszívó, hogy 20-30 évig kifogástalanul működjön!
Aki ilyen régi számítógéppel rendelkezik, javaslom ne kínlódjon vele, hanem vegye fel velem a kapcsolatot és ígérem gyorsan, kedvező áron találunk megoldást a korszerűbb számítógép beszerzésére!