Miért javasolt manapság SSD vásárlása ?

Comments are closed

Az informatika sajnos nagyon gyorsan fejlődő iparág. Minden felhasználó életében eljön az a pillanat, amikor a meglévő gépe már nem olyan gyors, mint volt és elmarad attól a teljesítménytől, amit elvárnánk.

Szerencsére mostanára eljutottunk odáig, hogy ha a nemrég, max. 3-4 éve vásárolt laptop vagy asztali számítógép belassul, azon nem nehéz segíteni.

Még abban az esetben is, ha kellően erős a számítógépünk, azaz az i5-ös vagy i7-es processzorral, 4 vagy 8 Gb memóriával, erős videókártyával rendelkezik, hamarosan pár hét vagy hónap után azt fogjuk tapasztalni, hogy valamiért mégsem elég gyors. Ilyenkor a probléma forrása a merevlemez, azaz közkedveltebb nevén a winchester.

Míg az összes számítógép alkatrész az elmúlt évek során rengeteget fejlődött, addig a HDD szinte változatlan maradt.
A megoldás erre a ma már egyre népszerűbb és megfizethetőbb SSD, azaz Solid-State Drive vásárlása.
Ez a típusú modern winchester félvezetős memóriát használ, nincsenek benne mozgó alkatrészek és a hagyományos SATA-s merevlemezzel ellentétben az adatokat memóriában tárolja, ezáltal sokkal gyorsabb az adatok elérése és ráadásul kevésbé sérülékeny maga az eszköz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gép bekapcsolásától a rendszer felállásáig alig telik el 6-10 másodperc, a programok, még az olyan nagy erőforrás igényűek is, mint a Photoshop megtáltosodnak és nem túlzás azt állítani, hogy az egész számítógép új életre kel.

Sajnos ezen a területen, mármint az SSD vásárlás előtt is kering egy tévhit az átlagos felhasználók körében, ez a várható élettartam. A gyártók ugyanis a merevlemezekkel ellentétben nem üzemórákban, hanem a memóriacellák újraírhatóságának a számában adják meg ezt az adatot. Ez a pár ezres szám pedig elsőre meglepően alacsonynak tűnik, de a technológia sajátosságai miatt ez becsapós érték. Az SSD a rajta levő adatokat folyamatosan vándoroltatja annak érdekében, hogy minden memóriaegység egyformán használódjon. Konkretizálva ez azt jelenti, hogy egy 120 GB-os meghajtó élettartama minimum 120 TB adat írására lett tervezve, ami hatalmas adatmennyiség. Általában ennél sokkal több írás-olvasást is kibírnak.

A félreértések elkerülése végett az SSD nem igazán arra lett kitalálva, hogy teljes egészében kiváltsa a merevlemezt. Ennek fő oka az, hogy árban a többszöröse egy hagyományos winchesternek. Pont ezért csak rendszer telepítésre javaslom. Ha sok adatot szeretnénk tárolni, akkor háttérben egy nagyméretű hagyományos merevlemez vagy egy külső winchester beszerzése a megoldás.
Ha szeretné meglévő számítógépét vagy laptopját SSD-vel korszerűsíteni, akkor javaslom lépjen velem kapcsolatba a megadott elérhetőségeimen.