A nagy kérdés számítógép vásárlás előtt: laptop vagy asztali számítógép legyen?

Comments are closed

Sokakban felmerül a kérdés új vagy használt gép vásárlása előtt, hogy laptop legyen vagy monitorral összekötött, fix otthoni számítógép. A kérdés megválaszolásához számítógép vásárlás előtt több tényezőt kell figyelembe vennünk. A legfontosabb kérdés, hogy mire és hogyan akarjuk használni a gépet.

Ha nem szempont a hordozhatóság, akkor még mindig olcsóbb megoldás egy hagyományos asztali PC beszerzése.

Ha a legújabb játékokat szeretnénk használni, akkor megint csak a hagyományos, otthoni gép felé billen a mérleg nyelve. Az ok pofonegyszerű, könnyebb fejleszteni, mint egy laptopot. Egy videókártyát, ami a játékokhoz kiemelt fontosságú alkatrész, csak és kizárólag asztali számítógépben lehet cserélni. Az alkatrészek zöme egy laptopban ugyanis integrált, azaz az alaplaphoz hozzáforrasztott. Az asztali gépeknek azonban minden alkatrészét könnyen ki tudjuk cserélni, mely segít a gépünk folyamatos fejlesztésén, ami a mai gyorsan fejlődő rendszereknél elengedhetetlen követelmény!

Nagyon fontos különbség egy notebook és egy asztali PC között az adataink biztonsága. A laptopokkal ellentétben asztali PC-nket nem hozzuk-visszük, így a benne lévő merevlemez sem kap akkora külső behatást, ezért a rajta lévő adataink sokkal nagyobb biztonságban vannak.
A monitor mérete is nagy előnyt jelent, mert a laptopoknál általában 15,6″-os, amíg az asztali PC képernyői 19″-22″ között vannak. És persze a nagyobb monitorok kevésbé terhelik a szemünket…
További lényeges szempont lehet még a billentyűzet költséghatékonyabb cserélhetősége. Az asztali gépekhez 1-2.000 Ft-ba kerül egy klaviatúra, ami nagy előnyt jelent egy óvatlan balesetnél, amikor belefolyik kedvenc italunk. Ez a javítási költség egy laptopnál akár a 20-25.000 Ft-ot is elérheti.

Végül, de nem utolsó sorban az asztali gépeknél alacsonyabb a lopásarány, mert nem hozzuk-visszük, illetve a fekete piacon is alacsonyabb az értékük a laptopokhoz képest.
Laptopot csak abban az esetben javasolnék, ha kizárólag internetezésre, esetleg multimédiás felhasználásra pl. weboldal készítés vagy videó szerkesztés és főleg irodai jellegű munkavégzésre használnák, akár útközben is.
Az árakat sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Egy hasonló tudású normál számítógép még mindig jóval kedvezőbb árú, mint ugyanez laptop esetén.
Ha a lényeget egy mondattal szeretném megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy csak akkor javasolnám laptop vásárlását, hogy ha nem helyhez kötötten, főleg munkavégzésre, beleértve az internetezést is szeretnék használni.