Használt laptop vásárlás vagy új beszerzése a jó döntés?

Comments are closed

Használt laptop vásárlás vagy új beszerzése legyen? Hogyan válasszunk megbízható, tartós számítógépet?

Számítógép vásárlás előtt sokan egész biztosan elgondolkodnak azon, hogy pontosan mi a különbség az új vagy használt laptop között. Mindkettőnek vannak előnyei, de most igyekszem a legfontosabbakat összefoglalni. A piacon rengeteg új berendezés érhető el, azonban ezek összehasonlítása és a nekünk megfelelő modell kiválasztása nem könnyű feladat. Az árkategóriák skálája pedig igencsak széles, például amíg egy új üzleti Dell Latitude laptop ára akár 506.900 forint, addig egy új otthoni használatra készült alap Dell Inspiron laptopot már jóval alacsonyabb áron megvehetünk, nagyjából 133 700 forintért.

Mi az ekkora mértékű árkülönbség oka?

Röviden, jelentős minőségbeli különbség van az otthoni és az üzleti felhasználásra szánt számítógépek között. Az üzleti számítógépek tartós és stabil használatra készültek. A gyártók ezekhez jó minőségű, tartós alkatrészeket használnak, melyeknek fontos a skálázhatóságuk és a kompatibilitásuk. Vegyünk például egy új, ázsiai gyártójú „olcsó” laptopot. Melyik gép akkumulátora tartósabb – az új „olcsó” laptopé vagy egy használt üzleti laptopé? Az ázsiai laptop akkumulátora kb. egy óra múlva lemerül vagy talán még korábban, amíg az üzleti kategóriás használt laptop akkumulátora általában 3 – 6 óra között bírja! Tehát a különbség óriási lehet. Ez csak egy jó példa az eszköz használhatóságáról.

Sok tanulmány létezik a számítógépek meghibásodásáról. Valójában minden gépnek van egy ”életciklusa”, ami nagyjából három szakaszból áll. Melyik az a stádium az életciklusban, amelyben a gép leginkább meghibásodhat? Ezek a hibák tipikusan az új berendezések beszerzése után vagy a kezdeti használata során jelentkezhetnek, ezután a hiba valószínűsége csökken. Két – három éves készülék esetén a meghibásodás kevésbé gyakori. Pontosan ez a két-három év az, ami a használt üzleti számítógépek lízing ideje. Használt gépek hibalehetőségeinek megjelenési valószínűsége hat év használat körül ismét emelkedik.

Mostanában nagyon sok példát láttam, hogy viszonylag új gépek hogyan hibásodnak meg. Egy ismerősöm 2 éves Dell Inspiron laptopját már másodszor fogják szervizben javítani mindössze néhány héten belül. Előbb a meghibásodott winchestert cserélték ki benne, most pedig néhány nap használat után már be sem kapcsol a gép. Pedig a készüléket csak otthon használták internetezéshez, levelezéshez, valamint irodai jellegű munkavégzéshez. Sajnos, az új laptop sem garantálja, hogy nem hibásodhat meg!

Mi a helyzet egy új vagy egy használt készülék árával?

Ez egy fontos kritérium, amelyről sokan elgondolkoznak. Használt laptop vásárlás esetén egy 2 -3 éves felújított üzleti gépet megvásárolhat egy új és olcsó gép árának töredékéért. Ezért sokan, sőt egyre többen teszik le a voksukat egy üzleti kategóriás használt laptop vásárlás mellett. Sokszor ugyanis jobb megoldás egy fémházas, minőségi alkatrészekből álló, használt üzleti kategóriás laptop beszerzése, mint egy új, lakossági kategóriájú, gyenge műanyag burkolatú, általában gyenge hűtéssel és akkumulátorral bíró laptopé.

HP Probook 6460b használt laptop vásárlás

HP Probook 6460b

Nálam 12 hónap garanciával, vadonatúj SSD-vel, i5-ös processzoros, használt üzleti kategóriás, fémházas, megbízhatóan és tartósan gyorsan működő laptopot vásárolhat, akár már bruttó 90.000 Ft-tól. További részletekért kérem lépjen velem kapcsolatba a megadott elérhetőségeimen.