A túl olcsó, mindig a legdrágább, azaz miért nem lehetséges 3000 vagy 5000 Ft-ért Windows-t telepíteni?

Comments are closed

Egyre többször találkozhatunk azzal, hogy Windows telepítés címén fél, negyed, vagy még annál is kevesebb munkát adnak el a gyanútlan és hozzá nem értő embereknek. Nos, az a kérdés, hogy mit nevezünk Windows telepítésnek?

Amennyiben azt nevezzük, hogy betesszük a telepítő lemezt a meghajtóba, elindítom a Windows alap telepítését, majd az elkészült rendszerre felküldöm a legfontosabb eszközmeghajtókat (azokat is a géphez adott lemezekről), akkor igen, lehetséges maximum 5.000 forintért Windows-t telepíteni. Ha viszont szakszerű, komplett Windows telepítést szeretnénk elvégezni, akkor a szükséges munka messze több lesz, mint 5.000 forint. A TELJES telepítés esetén én az alábbi műveleteket végzem el:

  1. Számítógép elszállítása, miután a helyszínen felmértem és megbeszéltük az igényeket
  2. Számítógép hardver elemeinek összeírása, felkészülés (szervizgépen) a legfrissebb illesztőprogramok letöltésére
  3. Meglévő beállítások lehetőség szerinti feljegyzése, amennyiben a rendszer még használható valamennyire
  4. Telepítés előtt hardverteszt, hogy kizárjuk a fizikai hibákat, hátha attól lett baja a Windowsnak is
  5. Telepítés után az összes elérhető frissítés letöltése
  6. Az összes hardver elérhető legfrissebb illesztő programjának telepítése
  7. Lementett adatok, beállítások visszaállítása
  8. Internetkapcsolat beállítása, amennyiben lehetséges
  9. Helyszínre való visszaszállítás
  10. Összes külső periféria telepítése, beállítása (pl. nyomtató, szkenner, fényképező, mobiltelefon, egyéb eszközök).

Ha a felsorolt feladatokat szépen, szakszerűen elvégezzük, akkor eredményül egy fürge és stabil újratelepített számítógépet kapunk. Ha tehát szeretné Windows rendszerét úgy újratelepíttetni, hogy utána a lehető legkevesebb problémája legyen, akkor hívjon bátran!

Ugyanakkor csodát én sem tudok tenni, bizony, minden Windows újratelepítés azzal jár, hogy bizonyos dolgok máshogy néznek ki (pl. kiderül, hogy az eddig használt kedvenc DVD író programja már nagyon régi és emiatt már csak egy sokkal újabb verzió érhető el, ami teljesen más külalakkal és funkciókkal rendelkezik), vagy a böngészőjéből hiányoznak bizonyos weboldalak, gyorsindító ikonok, mert pl. elfelejtette feljegyezni, hogy azt is le kellene menteni a Windows telepítésének megkezdése előtt.

A lényeg, hogy egy precíz Windows telepítés nehezen tud megállni 10.000 Ft alatt, egy teljes rendszer újratelepítés, egy megszokott módra való teljes visszaállítással együtt pedig nem nagyon van 15 – 20.000 Ft alatt. Általában utóbbira nem elég 8 munkaóra, a kiszállást és az egyedi beállításokat nem is számolva. Összegezve elmondhatjuk, hogy egy tisztességes, mindent magába foglaló újratelepítés több, mint 1 napi munkát vesz igénybe!