A számítógép használat káros tünetei

Comments are closed
A számítógép használat káros tünetei az ujjakban és a csuklóban jelentkező feszülés, bizsergés, hidegérzet és zsibbadás, az ízületek fájdalma.
Ezek erőtlenséget, mozgáskoordinációs zavarokat, szempanaszokat, fáradtságérzetet és a koncentráció csökkenését okozzák.
Ezek erőtlenséget, mozgáskoordinációs zavarokat, szempanaszokat, fáradtságérzetet és a koncentráció csökkenését okozzák.

A napi 7-8 órás ülés, a számítógépes munkához felvett kényszertartás olyan egyoldalú statikus és mechanikus igénybevételt jelent a mozgás-szervrendszer, különösen a gerinc számára, ami kezdetben túlterhelést, később károsodást hoz létre az ízületet felépítő elemi struktúrákban. Ezt a tünet-együttest RSI szindrómának (Repetitive Strain Injury) hívják, amely a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok és a helytelen ülőhelyzet okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodásainak gyűjtőneve.

Ha nem vesszük komolyan az intő jeleket, a gyógyulás hosszadalmassá válhat.

Sok számítógép-használó azonban nincs tudatában munkája káros hatásaival, pedig egyszerű változtatásokkal, kicsit nagyobb odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

A számítógép használat káros tünetei enyhítésére a megfelelő munkakörnyezet kialakítása, beleértve a kényelmes, háttámlás szék beszerzését sokat javíthat. Azonban az ülőmunkának is meg vannak a maga veszélyei. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a naphosszat az íróasztal fölött görnyedő, irodában ülő emberekre legalább annyi veszély leselkedik, mint a megerőltető fizikai munkát végzőkre. Az ülőmunkát végző emberek nagy százaléka küzd derék, hát, nyaki, váll és végtagfájdalmakkal egyaránt.

A megoldás a problémára egy szakszerű masszázs rendszeres igénybevétele, ahol a letapadt izmokat fellazítják. Megfelelő masszázsterápiával ugyanis fel lehet oldani az izmok merevségét, hogy ismét egészségesen működhessenek. Így a gerinc tehermentesül. Gondoljon bele, ha nem fog fájni a háta, a dereka, jobb lesz a közérzete, és nem kell cukorkaként szednie a tablettákat. Masszázzsal a kiváltó okot szüntetheti meg, így elfelejtheti fájdalmait. F​ájdalom nélkül élvezni fogja élete kellemes dolgait, ​és​ feladatait is sokkal gyorsabban fogja meg​oldani.