Vírusirtó programok létjogosultsága

Comments are closed

A vírusirtó programok használata manapság az internet fénykorában elengedhetetlen. Sok ügyféltől mégis megkapom, hogy minek foglalkozni ezzel, hiszen szerinte körültekintően jár el minden esetben. Csak olyan oldalakat látogat amiket ismer, és biztonságos. Nem tölt le semmilyen programot, ami veszélyt jelenthetne, stb. Különben is elég neki az ingyenes védelem. A kifogások listája szinte véget nem érő.

A valóság sajnos ennél jóval prózaibb. Senki sincs 100%-os biztonságban, aki számítógépet használ. Senki nem lehet abban biztos, hogy az a weboldal amit éppen meglátogat, valóban biztonságos-e. Konkrétan a New York Times és a CNN weboldalát is feltörték már, és kártékony kódot helyeztek el az oldalon. Így aki meglátogatta ezeket az oldalakat a feltörés időszakában, és nem voltak megfelelő védelemmel ellátva a gépeik, azok ezáltal megfertőződtek. Másik veszélyforrás lehet az, hogy ha pendrive-on, vagy bármilyen memória kártyán képeket, dokumentumokat kapunk egy ismerőstől. Bármilyen veszélyes kártevő rejtőzködhet azon az eszközön, ami a csatlakoztatása után azonnal megfertőzi a gépünket. A probléma az, hogy ezeket a veszélyforrásokat sem jelzi semmi, ha nem vagyunk ellátva megfelelő védelemmel.

Azok a felhasználók, akik feltelepítenek egy ingyenes védelmet, legalább próbálnak tenni valamit a megelőzés érdekében. Csodák azonban nincsenek! Az ingyenes vírusirtó programok azért ingyenesek, mert korlátozott képességűek. A legnagyobb hibájuk, hogy valós idejű ellenőrzést nem tartalmaznak, vagy ha mégis, jóval kisebb tudásúak mint fizetős verziójuk. Amikor az interneten böngészünk ugyanis, egy fizetős vírusirtó leellenőriz minden tartalmat, mielőtt az a számítógépünkre letöltődne, hiszen beépül a világháló és a webböngésző közé, nagyon leegyszerűsítve. Ha megnyitunk egy weboldalt, akkor szépen sorjában minden képet, tartalmat, szkriptet ellenőriz, és ha veszélyt észlel, azonnal megszakítja a folyamatot, így a böngészőig el sem juthat a kártékony kód. Nagyon sok toolbar-ra, más néven böngészőkbe beépülő eszköztárra is riaszt egy profi vírusirtó, nem hiába.

Mi tehát a megoldás? 100%-os védelem ugyan nincs, de célszerű minimalizálni annak az esélyét, hogy gépünk megfertőződjön. Ha ez bekövetkezik, akkor a számítógép egyre lassul, hirtelen felbukkanó reklámok teszik lehetetlenné a munkát, a böngésző nem akar megnyílni, kéretlen üzenetekkel bombázzák levelező fiókját… Ez bizony lehet vírus! Egyetlen vírus is sok a gépen, de tapasztalataim szerint ahol egy felbukkan, ott rövid időn belül rengeteg lesz. Monitorozzák mindennapi tevékenységünket, megszerzik féltve őrzött adatainkat, és böngészési szokásainkhoz igazítják a mindennap felbukkanó kéretlen reklámokat. Ennek tetejébe még a számítógép sem azt csinálja amit kérünk tőle. Ha nagyon sok és sokféle vírus van a gépen, akkor már a jó vírusirtó sem segít, célszerű lementeni az adatokat, és újratelepíteni a rendszert. Emiatt szoktam azt tanácsolni, hogy ne sajnáljuk azt a kb.10 ezer forintos éves költséget egy megfelelő védelemre, mert egy bekövetkező probléma esetén jóval többe fog kerülni a gépük rendbetétele. Egy esetleges adatvesztésről nem is beszélve. A jó hír, hogy Magyarország legnépszerűbb és legelterjedtebb vírusirtójának, az ESET-nek hivatalos viszonteladója vagyok, így aki eddig nem foglalkozott a megfelelő vírusirtó programok beszerzésével, de az írásaimnak köszönhetően megváltozott a nézete, forduljon hozzám bizalommal a megadott elérhetőségeimen.